piatok, decembra 30, 2022

Cena šťastia (54)


    54. kapitola

Do sály vošli medzi poslednými, no väčšine hostí to ani trochu neprekážalo. A to málo ľudí, ktorí im venovali nespokojný pohľad, boli jej rodinou. To, že sa to jej otcovi nepáčilo jej bolo jedno, no trochu ju mrzelo, že jej podobný pohľad venovala aj mama, ktorej dôvod svojho meškania jasne vysvetlila, keď jej pred hodinou volala, aby o tom informovala starú mamu a otca. Stará dáma sa na ňu síce tiež pozerala trochu vyčítavo, no v jej tvári sa to ani trochu nezračilo.
„Prepáčte, že meškáme,“ povedala, keď prišla k svojej rodine.
„Vybavila si ten telefonát?“ opýtal sa jej otec chladne, pričom svoj pohľad zabodol ani nie do nej, ale do jej partnera, ktorý mlčky stál vedľa nej.
„Áno, všetko je v poriadku,“ odvetila a trochu tesnejšie sa primkla k mužovi vedľa seba, čím chcela dať jasne najavo, že o žiadne poznámky – ani nepriame – nestojí. Bola nadmieru šťastná, že jej pozvanie vôbec prijal. Takto bola pokojnejšia, pretože jej nikoho nemohli vnucovať.
„Rád ťa vidím, Andrej!“ Pristúpil k nim Nikola spolu s Riou, ktorých si Ina najskôr ani len nevšimla, keďže stáli trochu obďaleč v nejakej inej skupinke.
Sledovala, ako si muži potriasli rukou, potom sa obrátila k rodičom. „Stará mama, otec, mama,“ oslovila ich, „toto je Andrej. Andrej, toto je moja rodina.“ Kývla rukou k ostatným, čo bolo trochu neslušné, ale bolo jej to jedno. Výčitky za to, že mešká kvôli práci, sú tiež neslušné. Nemohla predsa za to, že jej práve dnes večer musel zavolať zahraničný klient.
„Rád vás spoznávam.“ Usmial sa na nich Andrej, vzápätí k nemu Inina stará mama natiahla ruku.
„Rada vás spoznávam, mladý muž,“ povedala a potriasla jeho rukou.
To Inu trochu upokojilo a potešilo. Jej stará mama väčšinou nerobila prvý krok, jedine, ak sa jej dotyčný zapáčil. Inak prvenstvo zanechávala svojmu synovi či neveste. Kútikom oka zachytila, ako sa jej brat usmial. Obrátila k nemu hlavu a tiež sa usmiala. Bolo fajn vedieť, že jej starej mame sa Andrej páči a očividne to neušlo ani Nikolovi.
„No dobre, a kedy začneme?“ spýtal sa nakoniec Nikola, čím ich vyrušil a rozohnal tým rozpačitú atmosféru, ktorá medzi nimi vznikla, keď sa ich stará mama a mama začali rozprávať s Andrejom. Vlastne sa ho len vypytovali a on sa očividne s menšími ťažkosťami snažil odpovedať. Jedine ich otec mlčal, čo však nikomu neprekážalo, pretože zjavne nemal najlepšiu náladu. Ešte stále sa totiž nedokázal zmieriť s tým, že mu Ina odporuje ohľadom témy dohodnutého sobáša a robí všetko preto, aby mu znemožnila akýkoľvek krok týkajúci sa tejto veci.
„Čakali sme len na Inu,“ odvetila mu mama a pozrela sa na svoju dcéru.
„Už som tu, tak na čo čakáme?“ opýtala sa, pustila pažu svojho partnera a následne sa vybrala k malému pódiu na konci miestnosti.
Ina cítila prítomnosť otca za sebou, no neobrátila sa k nemu. Vyšla na pódium a postavila sa trochu bokom, kým jej otec podišiel k rečníckemu pultu a hostí poprosil o pozornosť.
Ona zatiaľ sledovala, ako sa hostia usadili pri svojich stoloch. Jej pohľad dlho spočinul na Andrejovi, ktorý sa posadil vedľa Rie, potom zrak presunula k svojmu bratovi. Ten sa usmieval tak spokojne, až sa na neho začínala hnevať.
Až teraz jej úplne došlo, že on sa týmto oslobodí od svojich povinností a všetko padne na jej plecia. Iste, vedela to aj predtým, no váhu pocítila až v tejto chvíli. Mala pocit, že ju stále viac a viac tlačí do zeme, a kým si ju otec zavolal k sebe, myslela si, že sa z miesta nebude vedieť pohnúť.
Napriek tomu sa na vlastné veľké prekvapenie, pohla úplne v pohode a dokonca z nej ťažoba opadla vo chvíli, keď zastala za pultom, aby povedala zopár slov aj ona. Príhovor mala už dávno pripravený a celý sa ho naučila naspamäť, ale papier, ktorý ležal na pulte sa jej práve v tej chvíli zišiel. I keď vedela úplne presne, čo má ako nasledovné povedať, ten jemný pocit istoty, ktorý papier s príhovorom poskytoval, jej dodával sebavedomie, ktoré sa v tej chvíli trochu otriasalo. Predsa len bola práve oficiálne vymenovaná za riaditeľa ich firmy.
Slová jej kĺzali z úst, ani nevnímala ako, až sa nakoniec ozval potlesk a ona mohla pódium opustiť. Cestou k stolu, kde sedela s ostatnými členmi svojej rodiny, jej stihlo aspoň desať ľudí zagratulovať a popriať jej všetko dobré, a kým sa dostala k svojej stoličke, znova na ňu doľahla nervozita, ktorú cítila už keď vystupovala na pódium – aj keď nie v takom veľkom rozsahu.
Vydýchla si, keď si sadla a automaticky sa natiahla za pohárom so šampanským, ktoré tam na ňu čakalo. Všetci ostatní si už pripili, len ona nemohla. Teraz však mala v pláne to vynahradiť a celý pohár bez ostychu vypila na jeden dych.
„Až tak sa ponáhľať nemusíš,“ podpichol ju brat veselými iskričkami v očiach, ktoré ju rozhodne netešili, ale odpustila mu, pretože práve v tej chvíli mala vcelku veľkodušnú náladu.
„Gratulujem ti Ina,“ prehovorila Ria a usmiala sa na ňu.
Ina jej úsmev opätovala. „Ďakujem, aj keď stále si nie som istá, či by som mala preto skutočne ďakovať,“ odvetila a zachmúrila sa na Nikolu.
Ten sa na krátku chvíľu zatváril prekvapene, potom sa však povzbudzujúco usmial. „Však ty to zvládneš.“
„O tom niet pochýb,“ vyhlásila hravým tónom a ohrnula nos.
Áno, ona to zvládne, o tom skutočne nepochybovala. Jej neistotu spôsobovalo len to, že to celé bolo ešte príliš čerstvé. Rovnaká vec sa jej stala, keď nastúpila do firmy ako zástupca svojho otca. Ešte si na to spomínala, preto vedela, že rovnako, ako vtedy pominula počiatočná nervozita, pominie aj teraz. Len potrebovala trochu času, kým sa dostane do svojej novej roli.
Po tom, čo ju otec vymenoval, oslava sa rozbehla na plné obrátky. Navečerali sa, potom všetci mohli ísť svojou cestou. Ľudia sa začali zhlukovať, v sále sa rozliehala okrem hudby aj vrava. Niektorí sa rozhodli zatancovať si na malom parkete, ktorý sa nachádzal pred pódiom. Iní si naďalej pochutnávali na zákuskoch, či popíjali svoje nápoje. Videla, že zopár hostí sa presunulo k baru v kúte sály, boli to tí najvyberavejší zo všetkých hostí a svoje nápoje si najradšej vyberali sami. Ina tak trochu ľutovala barmana, ktorý ich obsluhoval, aj keď sa jej nezdalo, že by s tým mal nejaký problém. Bol síce mladučký a človek by od neho neočakával, že bude vedieť vyhovieť požiadavkám tých ľudí, no na jeho tvári sedel vážny výraz, jeho pohyby boli presné a rýchle, keď si bral fľaše a nalieval rôzne nápoje, buď do pohárov, či šejkra, v ktorom ich zmiešal.
Ina ho počas rozhovoru s vedúcimi oddelenia, hodnú chvíľu sledovala a väčšina rozhovoru jej jednoducho ušla. Odtiahli ju od Andreja práve vo chvíli, keď sa s ním, svojím bratom a Riou začali rozprávať a to ju najskôr pekne napaprčilo, no už sa stihla upokojiť. Videla, že Andrej sa rozpráva s Nikolom, kým k Rii podišla stará dáma so svojou nevestou. O ňu, či svojho brata si nerobila starosti, no neľúbilo sa jej, že musela Andreja nechať samého. Najradšej by bola celý čas s ním, pretože nepatril k jej robote, kým všetci ostatní áno. Radšej by sa s nimi bavila čo najmenej, aj keď to bola firemná oslava. I tak jej nevedeli povedať nič nové, už len preto, lebo neustále rozprávali o práci. Ina bola jednak dobre informovaná a jednak na oslave nemala najmenšiu náladu pracovať, či riešiť pracovné záležitosti. Už ju dosť znechutil len nešťastný hovor, kvôli ktorému meškali, aj keď nebol ani trochu taký dôležitý, aby to musela riešiť práve v tej chvíli. No klienta odmietnuť nemohla, a tak na výber nemala. Musela pred odchodom veci vybaviť.
„Ospravedlňte ma, prosím,“ povedala nakoniec s čo najospravedlňujúcejším úsmevom a skupinku opustila. Rýchlymi krokmi prišla k Andrejovi a rovno ho vzala pod pazuchu. Cítila, ako na krátku chvíľu stuhol, no vzápätí sa znova uvoľnil a venoval jej malý úsmev. Ten mu opätovala, a pobavený pohľad svojho brata, videla len kútikom oka, aj to len dovtedy, kým sa jednoducho neotočil a neodišiel. Bola rada, že mu to nemusela povedať.
„Je tu strašne dusno, nešiel by si so mnou na chvíľu von?“ spýtala sa svojho partnera, ktorý od nej pohľad celý čas neodtrhol.
„Prečo nie?“
„Tak poď.“ Potiahla ho k dverám, ktoré viedli do vstupnej haly. Prešli cez ňu a nenápadnými, bočnými dverami vyšli do malej, živým plotom ohraničenej záhradky. Okrem krov tvoriacich živý plot tam bola len kamenná lavička, na ktorú teraz dopadali mesačné lúče.
Ina k nej hneď podišla a sadla si. Nohy ju boleli v nových topánkach, ktoré si kúpila práve na tento večierok. Toto svoje rozhodnutie obanovala už vo chvíli, keď stála na pódiu. Topánky jej drali päty a lakovaná, biela koža sa jej vnárala do priehlavku. V momente, ako sedela, ich zo seba skopla a nohy položila na stále teplý trávnik. Stebielka sa jej dostali medzi prsty a to ju šteklilo, ale napriek tomu si ten pocit úľavy neskutočne užívala.
„Už som si myslela, že tie topánky zo seba zhodím ešte v tej sále,“ povedala, keď jej pohľad padol na Andreja, ktorý stál kúsok pred ňou a pobavene sa na ňu pozeral.
„Nemyslím si, že by to niekomu nejako zvlášť prekážalo,“ odvetil s úsmevom.
„Ľudia sú všelijakí, nestojím o to, aby papuľovali nad takouto banalitou,“ vzdychla si a mykla plecami. „Prečo si vlastne nesadneš?“ spýtala sa po chvíli a trochu nechápavo sa pozrela na svojho partnera, ktorý sa ani nepohol.
„Mám odtiaľto pekný výhľad,“ vyhlásil s úškrnom, načo sa Ina strhla a automaticky sa pozerala na seba s obavou, že jej šaty odhaľujú viac než by mali. Nie, že by boli práve najcudnejšie, no tentoraz si naschvál vybrala šaty, ktoré odhaľujú len minimum. Nemohla predsa hneď v prvý večer získať reputáciu nejakej exhibicionistky. Hoci ak mala pravdu povedať mala rada vyzývavejšie šaty, lenže toto bol predsa len dôležitý večer v jej kariére, preto sa uskromnila a len veľmi nerada zhltla fakt, že ešte aj Ria si obliekla vyzývavejšie šaty než ona.
„Šaty máš v poriadku, neboj sa,“ ozval sa znova Andrej, no tentoraz sa už neuškŕňal. Na tvári mu sedel akýsi pre ňu nečitateľný výraz, ktorý jej však spôsobil motýliky v bruchu. To, čo videla, sa jej páčilo, aj keď nevedela čo také príjemné jej na tom pripadalo.
Andrej spravil jej smerom krok, čím sa dostal ešte o maličký kúsok bližšie k nej. Ina musela zakloniť hlavu, aby sa mu aj naďalej mohla dívať do tváre.
Pery sa jej mimovoľne roztiahli do úsmevu, no vzápätí sa zachmúrila a paže si prekrížila na prsiach. V očiach mu na okamih zazrela túžbu, ktorá však v zlomku sekundy zmizla, akoby sa ju snažil úplne zmazať. Napriek tomu akoby jej stopa zostala v jeho výraze, no zmiešaná s niečím iným. Chvíľu jej trvalo, kým prišla na to, že to, čo vidí je neha a to poznanie spôsobilo, že jej poskočilo srdce.
Zrazu si akosi nedokázala spomenúť na to, či sa na ňu niekedy niekto takto díval, a tak sa rozhodla, že nie. Toto rozhodnutie spravila už len preto, lebo sa jej nad tým nechcelo uvažovať. Chcela tieto okamihy prežívať naplno, bez toho, aby sa jej myšlienky vracali k minulosti a jej mozog musel riešiť nepodstatné veci.
To, čo bolo práve v tejto chvíli podstatné totiž bolo to, že stál tak blízko nej a ona tak veľmi chcela, aby sa k nej zohol a pobozkal ju. Lenže Andrej jej do hlavy vidieť nemohol a ona si to, aj keď s nechuťou, veľmi jasne uvedomovala. Natiahla preto ruky k nemu a chytila ho za lem saka. Zachytila, ako sa na ňu prekvapene pozrel, ale neodporoval, keď si ho pritiahla bližšie. Zohol sa a jeho tvár sa dostala bližšie k tej jej. Zadívala sa priamo do jeho očí a trochu zvraštila obočie, keď jej venoval pobavený pohľad.
„Tvárme sa, že som nikdy nepostrehla, že máš o mňa záujem a nikdy som nič také nepovedala, čo teraz poviem, ale... Pobozkáš ma už konečne?“
Sledovala, ako Andrej premáhal smiech, ktorý sa mu dral z hrdla, no ktorý sa mu napokon podarilo udusiť natoľko, že mu spomedzi pier uniklo len krátke uchechtnutie.
„Som rád, že to bolo také okaté,“ poznamenal, potom bez jediného ďalšieho slova, opatrne vzal jej tvár do dlaní a jemne ju pobozkal.
Vo chvíli, keď na svojich perách pocítila tie jeho, sa úplne stratila v momente. Na ničom jej nezáležalo a nič neriešila, aj keď jej len sekundu predtým mozog zaplnili rôzne otázky. Lenže na odpovediach už nezáležalo. Bolo jej jedno, prečo bol Andrej spokojný s tým, že jeho záujem bol okatý a bolo jej úplne fuk aj to čo také zaujímavé na nej videl, keď radšej zostal stáť pred ňou a odtiaľ ju sledoval.
Prstami sa viac zakvačila do látky jeho saka a trochu viac si ho k sebe pritiahla. Nevedela, ako sa to celé skončí a či sa vôbec týmto bozkom niečo začne, ale ani náhodou nechcela, aby sa táto chvíľa skončila. Ešte nie.
 
Ria s úsmevom zaklapla svoj notebook a spokojne sa zadívala na Nikolu rozvaľujúceho sa na jej posteli. Ten sa na ňu zamyslene pozeral s obočiami trochu zvraštenými, akoby niečomu celkom nerozumel.
„Deje sa niečo?“ opýtala sa Ria, keď sa presunula zo stoličky na kraj postele.
„Ak skutočne chceš mať vlastné podnikanie, tak prečo nezačneš rovno teraz?“ spýtal sa, pričom ju chytil za zápästie a potiahol trochu bližšie k sebe.
Ria sa nevzpierala, šuchla sa k nemu bližšie, ale ešte predtým, než by sa usalašila, odvetila: „Pretože si to chcem ešte premyslieť. Zvážiť to a možno... možno napokon názor zmením. Nechcem neskôr ľutovať, že som sa do toho pustila. Radšej tomu ešte dám čas. Okrem toho, začať podnikať nie je len tak a ty to vieš tiež.“ Venovala mu veľavýznamný pohľad, nad ktorým on iba prevrátil očami a bez slova sledoval, ako sa usadila medzi jeho stehnami a chrbtom sa oprela o jeho hruď. Už to preberali aj predtým a Ria si bola istá, že Nikola veľmi dobre vie na čo naráža. Jeho pomoc síce neodmietala, ale toto bolo niečo, čo chcela začať sama... alebo aspoň z väčšej časti. Za to, že na to nič nepovedal mu bola vďačná, aj keď vedela, že jej celkom nerozumie a možno jej dokonca takýto prístup ani neodobruje. Napriek tomu bola spokojná, pretože mala pocit, že svoj život znova má vo svojich rukách, hoci ho do rúk muža, ktorý ju teraz už objímal okolo pliec bez výhrad vložila celý.
„Tak dobre a čo so svadbou? K tej si sa nevyjadrila skoro vôbec. Mala si len vágnu poznámku o budúcom roku,“ ozval sa po pár minútach ticha, ktoré si Ria nadmieru užívala. Mala rada, ak sa rozprávali, smiali sa, či robili hlúposti, no milovala aj chvíle, keď boli obaja ticho a jednoducho si iba užívali prítomnosť toho druhého.
Ria potichu zahmkala. Naozaj nemala žiadnu konkrétnu predstavu o svadbe, hoci tá by mala byť zrejme na jednej z najprednejších priečok. A aj keď Nikolu skutočne ľúbila, na svadbu sa ešte akosi nemala. Už i tak na to šli zhurta, možno by bolo dobré trochu pribrzdiť, aby nechali veciam voľnejší priechod. „Ak mám byť úprimná,“ začala napokon trochu váhavo, „som rada, že sme sa zasnúbili a na život s tebou sa skutočne teším, no zatiaľ... tak trochu súhlasím s tvojou starou mamou. Máme čas. Máš iný názor?“
„Mám možno iný prístup k sobášu než ty, ale kým ťa mám pri sebe je mi v podstate jedno, či o našom vzťahu máme nejaké potvrdenie, alebo nie,“ odvetil po niekoľkých sekundách ticha, o ktorých si Ria ani len nestihla nič pomyslieť, kým prišla odpoveď na jej otázku. A tá odpoveď ju upokojila, pretože si tak trochu začínala robiť starosti ohľadom celej tejto témy. Napokon mohlo to byť niečo, čo by im do doteraz vcelku harmonického vzťahu vnieslo napätie a neporozumenie. A to ona nechcela.
„Ďakujem ti,“ šepla a vezmúc si jednu jeho ruku spojenú pred jej hruďou do tej svojej, na ňu vtisla pusu.
„Nerozumiem síce prečo mi ďakuješ, ale rozhodne je to niečo, za čo by si mi ďakovať nemusela a vlastne ani nemala. Nič ďakovania hodné som predsa nespravil.“
Ria mu protirečiť nechcela, ale podľa nej toho bolo viac než dosť, za čo mu mohla ďakovať. Medzi inými aj za to, že bol taký, aký bol – aj s vlastnosťami, ktoré možno neboli až také lichotivé. Napokon, zato ho ľúbila najviac. Bol ohľaduplný a láskavý. Staral sa ňu, ale neobmedzoval ju. Stál pri nej, no nechal ju, aby na všetko našla riešenie ona sama, počkal, kým sa na neho s prosbou o pomoc obrátila ona. A hoci tu stále boli veci, ktoré neodobrovala, akým bol napríklad spôsob ventilácie jeho frustrácie a stresu, či zvyk nepovedať jej o svojich starostiach, či to, že pod veľkým tlakom mal tendenciu sa jednoducho uzavrieť, videla, že sa snažil tieto svoje nedostatky premôcť najviac ako sa len dalo.
„Ľúbiš ma?“ položila nakoniec otázku, ktorá bola celkom zbytočná, no akosi si neuvedomila, že sa v nej formuje a vykĺzla z jej úst predtým, než by tomu stačila zabrániť.
Pocítila, že sa Nikola za ňou trochu zamrvil, následne ju objal trochu silnejšie a bradu si oprel o vrch jej hlavy. „Najviac na svete,“ vydýchol, čo jej vyčarilo maličký úsmev na perách. Nepochybovala, že jeho odpoveď bude znieť nejako takto. O jeho citoch nemala prečo pochybovať a otázka, ktorá sa jej nebadane vyšmykla z úst nebola úplne dobre sformulovaná. Ona bola zvedavá na to, prečo ju ľúbi. Mohol mať toľko iných žien – áno, pomyslela si na to aj napriek tomu, že sa jej tá myšlienka ani trochu nepáčila – a mnohé z nich by celkom iste boli oveľa vhodnejšie kandidátky než ona. A vlastne prečo ju ľúbil toľko rokov. Akosi nechápala, prečo city, ktoré k nej kedysi prechovával a sotva sa stihli rozvinúť, predsa pretrvali tak dlho, aj napriek tej vzdialenosti, ktorá medzi nimi bola.
„Ja viem,“ šepla a trochu sa v jeho náručí obrátila, aby sa na neho mohla zadívať. „Prepáč, bola to hlúpa otázka. Ale mohol by si mi prezradiť, prečo.“
Nikola sa očividne nad jej otázkou trochu zarazil. Na krátky moment spýtavo nadvihol obočie, potom si však povzdychol a odvetil: „Pretože si to ty.“
Ria sa zachmúrila nad touto odpoveďou. Zovrela pery a nespokojne skrčila nos, čo Nikola zachytil a pousmial sa nad tým. Pohladil ju po líci, potom ju znova obrátil do pôvodnej polohy a oprel si ju o hruď.
„Dobre teda, tak počúvaj. Už som ti porozprával, čo si pre mňa znamenala v škole. Bola si pre mňa ako taký učiteľ, i keď si sa o to nesnažila. Bola si len jednoducho sama sebou, ale mne to poskytlo akési nové základy toho, ako by medziľudské vzťahy mali fungovať. Nuž, to sa ani časom nezmenilo, hoci teraz už pre mňa znamenáš oveľa viac. Možno som si kedysi myslel, že to, čo som k tebe cítil, bola skutočná láska, ale nebolo to celkom tak, bol to totiž iba slabý odvar lásky. Možno zaľúbenosť by bolo vhodnejšie pomenovanie, či náklonnosť. Sám neviem. Skutočne a úprimne som sa do teba zaľúbil, až po tom, čo som sa vrátil a znova nadviazal kontakt s tebou. Neviem ti povedať čo presne to spôsobilo a na tom ani len nezáleží, pretože jedno viem úplne naisto – budem stáť pri tebe nech sa deje čo sa chce. Nezáleží mi na tom, že sa nezhodneme na niečom, pretože som ochotný kompromis hľadať až do svojho posledného výdychu. Je mi jedno, že máš zlý deň a nie si ani trochu milá a je mi úplne ukradnuté, ak sa proti tebe postaví rovno celý svet, ja tak nespravím. Budem sa vždy snažiť tvoj zlý deň premeniť na dobrý a budem za teba bojovať, aj keby som mal ísť proti celému ľudstvu. Možno tieto slová znejú iba ako plané sľuby, ale skutočne to takto cítim a som rozhodnutý tak aj spraviť. Si to predsa ty. Žena, ktorú ľúbim pre to, kým je, takú aká je. Môžeš byť to najprítulnejšie stvorenie na celom svete, či tá najväčšia beštia v celom vesmíre, stále to budeš ty, ktorej patrí moje srdce. Hm, neviem, či toto vysvetlenie uspokojilo tvoju zvedavosť, ale obávam sa, že ti nikdy nebudem vedieť povedať jeden konkrétny dôvod prečo ťa milujem. Je to jednoducho tak, pretože sa jedná o teba. Netuším, kedy som ti svoje srdce dal celé, ale stalo sa a celý svoj život ti pokojne vložím do rúk, aj keby si sa rozhodla zničiť ma, prijal by som od teba aj to, ak by to znamenalo, že budeš šťastná a spokojná.“
Ria sa trochu zamrvila, keď Nikola zmĺkol a snažila sa nenápadne utrieť si tých pár sĺz, ktoré sa jej vyšmykli z očí. Nechcela atmosféru ničiť tým, že by sa rozplakala a spôsobila tým napätie, keď medzi nimi práve vládla taká pohoda a dôvera. Nikolove slová ju však dojali a preto tých pár maličkých sĺz nedokázala udržať na uzde. Bola rada, že skončil s rozprávaním, pretože viac by zrejme nevydržala. Jeho slová zneli až moc úprimne a celý jeho monológ bol tak precítene povedaný, až mala pocit, že všetky jeho slová sa jej zarývajú hlboko do srdca. Nie, ona nemohla ani na zlomok sekundy považovať jeho slová za plané sľuby, na to boli príliš úprimne vyslovené.
„To znelo ako svadobný sľub,“ zamrmlala nakoniec a do hlasu sa snažila dostať trochu pobavenia.
„Pokojne ti ho napíšem a znova odrecitujem na svadbe,“ odvetil so smiechom, hrajúc sa s jej vlasmi.
„Ako sa vlastne podarilo tie tvoje nežné city udržať tak dlho pri živote, keď sme sa toľko rokov ani nevideli?“ opýtala sa, aj keď jej už na odpovedi nezáležalo. Bolo to preč, bolo to dávno, no napriek tomu bola zvedavá.
„Záhada,“ vyhlásil Nikola a cítila, ako pokrčil plecami. „Popravde som si zo začiatku aj sám myslel, že sa rozplynú. Napokon, často tak býva, ale očividne si v mojej mysli zaberala oveľa viac miesta, než som si myslel a to nedovolilo, aby som na teba len tak zabudol.“
„Ale mal si aj iné ženy,“ skonštatovala, snažiac sa neznieť vyčítavo. Naozaj mu to nevyčítala, ale občas nevedela svoj tón kontrolovať, hlavne ak sa jednalo o túto tému. Radšej sa jej vyhýbala, ale teraz ju predsa len znova načala, i keď nevedela, čo od toho celého očakáva. Viac uisťovania o citoch, ktoré k nej Nikola prechováva, nepotrebovala, no napriek tomu neodolala a rypla si.
„Ej, už som povedal, že si pre mňa jediná a žiadnu inú nechcem a nikdy som ani nechcel,“ odvetil trochu nasrdene, čo Riu prinútilo otočiť sa tak, aby sa na neho mohla pozrieť. Mračil sa na ňu, no v jeho očiach hnev nebadala. „Poviem poslednýkrát, prečo to tak bolo, aj pre mňa je nepríjemné, keď to vyťahuješ a nie kvôli tomu, že tebe to spôsobuje bolesť, alebo že mám pocit, že mi neveríš, ak vravím, že ľúbim iba teba, ale preto, lebo to neboli práve šťastné chvíle pre mňa. Stále som ťa mal na mysli. Aj keď som bol s hocijakou inou ženou. Neustále si tam kdesi v mojej hlave a srdci bola. Spôsobovalo mi to naozaj problémy. Ktoré dievča už len má rado, ak ju jej priateľ nenazve správnym menom, či mu nevenuje dosť pozornosti, pretože sa práve zamýšľa čo robí tá, ktorú nechal vo svojej rodnej krajine? V tom čase si pre mňa bola skôr prekliatím než požehnaním,“ vyhlásil a uškrnul sa.
Ria ospravedlňujúco sklopila zrak. Naozaj nemala tú tému načínať. Už dávno pochopila, že mu v tom období zrejme spôsobovala bolesť, no toto jej nikdy nenapadlo a musela uznať, že sama by bola úplne vykoľajená a celkom iste aj nemálo zúrivá, keby ju nazval iným menom. Ešte aj pomyslenie na takéto čosi jej bolo nepríjemné.
„Už je to ale preč a nech to už bolo akokoľvek v minulosti, nikdy viac to tak nebude. Bolo to tak, lebo sám som sa ťa snažil vytesniť zo svojej mysle a srdca, no ako si už iste zistila, moja námaha bola zbytočná, a tak som to napokon vzdal. Teraz ťa mám pri sebe a bol by som ochotný zniesť ti aj hviezdy z oblohy za to, že si sa rozhodla byť so mnou,“ povedal, položiac jej dlaň na líce.
Ria zdvihla svoj zrak a pozrela sa na neho. Stále ľutovala, že s tou témou začala, no teraz sa jej znova tlačili slzy do očí. Bola nejaká rozcitlivená, aj keď tomu sama nerozumela.
„Si pre mňa jediná. Vždy si bola a vždy aj budeš, pochopené?“ spýtal sa s malým úškrnom na tvári a ona krátko prikývla. „To som rád a teraz... čo budeme robiť? V poslednej dobe sme sa videli tak málo, až by sa to malo trestať.“
S tým súhlasila. Naozaj málo sa stretávali. Nikola stále pracoval na svojich projektoch, kvôli čomu často bol aj mimo mesta a ona sama tiež robila viac než predtým, pretože im majiteľka náhle ochorela a Ria musela niektoré jej zmeny zobrať, kým za seba nenašla vhodnú náhradu. „Hm, neviem. Do mesta prišiel cirkus, mohli by sme tam zájsť. Už dávno som v žiadnom nebola,“ navrhla, pričom sa na neho spýtavo pozrela.
„S tebou aj na kraj sveta, Darya,“ vyhlásil pobavene, načo sa ona trochu zamračila.
„Prečo mi furt hovoríš ’Darya‘, aj keď mi tak v živote ostatní povedali možno tak desaťkrát dokopy? Nikto ma tak nevolá, dokonca ani rodičia mi tak nikdy nepovedali. Ani učitelia v škole a ani zamestnávatelia. Jedine ty mi tak furt hovoríš,“ vychrlila možno trochu vyčítavejšie než by bolo vhodné. Ale naozaj mu nerozumela. Dokonca ani ona sama nebola na svoje meno zvyknutá, pretože všetci ju oslovovali iba ako ’Ria‘. Bolo jej preto divné počuť svoje celé meno práve z úst muža, ktorého ľúbila, a s ktorým bola pripravená zviazať svoj život. Dokonca jej to pripadalo aj trochu nahnevané, či útočné, čo však pripisovala skôr faktu, že na svoje vlastné meno nebola zvyknutá – čo bolo dosť smutné, ak si to tak zobrala, ale nemohla za to.
Jej tón však Nikolu očividne ani trochu nezaskočil, pretože sa len usmial a objal ju. „Práve preto, že ti tak nikto nehovorí. A okrem toho, páči sa mi tvoje meno,“ odvetil, pričom jej na čelo vtisol pusu.
Ria sa na krátku chvíľu zarazila, potom sa jej pery roztiahli do malého úsmevu. Keď sa tak nad tým zamyslela, tak sa jej to zrazu aj zapáčilo. Nikto iný jej tak nehovoril, jedine on. Nevedela, čím to bolo, ale zrazu ani len nechcela, aby ju nazval inak. Z jeho úst by ’Ria‘ znela tuctovo a zrazu mala pocit, že by tým mohol zmiznúť medzi ostatnými. A to nechcela. Chcela, aby bol pre ňu výnimočný, aj vďaka tomuto.
„Nikdy v živote ma nenazvi ’Ria‘,“ vyhlásila nakoniec vážne a on sa krátko zasmial.
„Nikdy som to ani nemal v pláne. Nesľubujem však, že ti časom nezačnem hovoriť inak.“
„To mi vadiť ani najmenej nebude,“ odvetila a lícom sa oprela o jeho hruď. „Máme ešte trochu času, kým vyrazíme na rande, čo dovtedy?“ spýtala sa, i keď nemala ani najmenšiu chuť sa pohnúť. Práve teraz jej bolo až moc dobre na to, aby sa vôbec pohla.
A zrejme na tom bol rovnako aj Nikola, pretože sa len trochu pomrvil a začal ju hladiť po chrbte, keď povedal: „Uvidíme.“

0 komentárov:

Zverejnenie komentára