streda, júna 15, 2022

Cena šťastia (47)

    47. kapitola

Ria nebola práve nadšená Nikolovým nápadom zúčastniť sa rodinnej oslavy narodenín, ale nemohla ho odmietnuť. Napokon sama vedela, že táto chvíľa raz príde. Nebude sa môcť stále držať v ústraní a jeho rodičov nepoznať. Ak mala byť úprimná, poriadne ani nevedela, kto sú. Ich mamu a starú mamu videla len asi dvakrát, keď ešte chodili do školy a na ich otca si nespomínala vôbec. To bolo asi tak všetko. Nikdy sa s nimi nerozprávala, dokonca ani len neprešla okolo nich, aby sa im aspoň pozdravila. Videla ich z diaľky a bola si istá, že ony ju ani len nezaregistrovali.
V povzdychom, zaklapla notebook a pošúchala si oči. Vykukla z kuchynky, aby zistila, či má všetko upratané, ale v kaviarni vládla čistota a pokoj. Mali len zopár zákazníkov, a ani tí nič nechceli. Sedeli pri stoloch, kam sa usadili, keď prišli a potichu pracovali, alebo sa rozprávali. Pohľad jej napokon skončil na chlapcovi, ktorý usilovne ťukal do telefónu. Na stole pred ním stál pohár s malinovkou, ktorej sa ešte ani nedotkol. Bol to Richard a svoje okolie očividne vôbec nevnímal. Dokonca mala pocit, že nespoznal ani ju. Svoj pohľad totiž od telefónu neodtrhol ani len na chvíľu. Niekoľko sekúnd uvažovala, že by k nemu prišla a trochu sa s ním porozprávala, ale nechcela ho rušiť. Preto napokon zobrala handričku a pobrala sa ešte raz poutierať prázdne stoly. Ešte bolo skoro, ale vedela, že onedlho sa kaviareň naplní, alebo aspoň sa sem nahrnie viac ľudí. Plná zrejme nebude, až také vychytené miesto to nebolo, ale nemohla sa sťažovať na to, že by sa nudila. Možno len trochu a aj to iba ráno.
Zrazu zacinkal zvonček nad dverami a dnu vošli štyria mladí chlapci. Pohľadom vyhľadali Richarda, ku ktorému sa následne pobrali a usadili sa pri ňom. Ria ich chvíľu bez pohybu sledovala, potom k nim však, aj keď trochu neochotne, prišla.
„Môžem vám niečo priniesť?“ opýtala sa, pričom sledovala, ako Richard položil mobil na stôl a napil sa.
„Energeťák,“ odvetil jeden z mladíkov unudene a ostatní prikývli. „Štyri, energeťáky,“ dodal.
Ria si ich ešte raz premerala pohľadom, potom odišla. „Mohol aspoň pridať slovíčko ’prosím‘,“ skonštatovala trochu namrzene, pretože už aj pohľad na tých mladých mužov jej jasne hovoril, že to nie sú žiadni slušní chlapci. Piercingy na rôznych miestach na tvári, tunely v ušiach, tetovanie na predlaktí. Nuž, naozaj nevyzerali, ako chlapci, ktorí by sa chystali byť nejakým prínosom pre spoločnosť. Ale nechcela ich len tak súdiť, a tak sa nad tým dlhšie ani nezamýšľala, aj keď ich správanie ju trochu napajedilo. Väčšina zákazníkov bola naozaj slušná, poznali slová prosím aj ďakujem, a ani raz sa jej nezdalo, že by z nich niekto mohol narobiť väčšie problémy. Až na týchto chlapcov. S povzdychom položila štyri energetické nápoje na tácku a vrátila sa k nim.
„Červený Monster, nemáte?“ opýtal sa ďalší zo skupinky, keď ju uvideli, kvôli čomu sa zamračila.
„Bohužiaľ, máme len tento jeden druh,“ povedala a chystala sa položiť plechovky na stôl, ale bola zarazená slovami chlapca, ktorý si nápoje objednal.
„Tak nám prineste Pepsi.“
Ria mala sto chutí prevrátiť očami, ale miesto toho sa pousmiala. „Iste,“ povedala, potom sa otočila a vrátila sa za pult. Zhlboka dýchajúc, odložila energetické nápoje a na tácku položila to, čo si mladíci objednali, aj s pohármi. Vrátila sa k stolu, položila nápoje, potom sa spýtala, či im môže ešte niečo priniesť, a keď odmietli, tak sa vrátila za pult.
Nepáčili sa jej. A rozhodne si myslela, že by sa s nimi Richard stýkať nemal. Ale, nebola to jej vec. Snáď jeho otec vie o tom, s kým sa jeho syn kamaráti. Bokom sa oprela o pult a sledovala tú malú skupinku. Boli stále hlasnejší, no zdalo sa, že Richard sa príliš nezapája. Uvažovala, načo sa s nimi vôbec baví, ak sa v ich prítomnosti takto stiahne. Mladíci sa smiali, rozprávali nejaké historky, ktoré boli pre ostatných hostí, ktorí ich počuli zrejme skôr zarážajúce, než vtipné, a predvádzali rôzne pohyby, ktoré Ria nevedela k čomu priradiť.
Napokon, keď videla, že sa hostia ich smerom dívajú pobúrene a dokonca aj muž, ktorý usilovne písal na počítači od chvíle, čo prišiel do kaviarne a objednal si kávu a koláč, prestal ťukať do klávesnice a pootočil k nim hlavu, rozhodla sa, že skupinku upozorní, na to, že rušia ostatných. Nečakala od nich, aby šepkali, len aby sa trochu krotili a znížili hlas.
„Prepáčte, ale mohli by ste sa trochu utíšiť? Ostatní hostia sa začínajú sťažovať,“ povedala, keď k nim prišla, hoci to nebola celkom pravda. Nikto k nej so sťažnosťou neprišiel, ale videla, ako sa na ňu pozreli, keď pri nich prechádzala. V ich očiach bolo jasne vidieť tichú prosbu.
„Nevidel som, že by ste tu mali upozornenie, že sa tu nemôže rozprávať,“ podotkol blonďavý chlapec s úškrnom na tvári. Z jeho nosa visel nechutne veľký piercing a trblietal sa v slnečných lúčoch, ktoré dopadali cez okno práve na neho.
„Rozprávať sa tu samozrejme môže, ale trochu tichšie.“
„Sú tu obmedzené decibely?“
Ria prevrátila očami. Vedela, že tento rozhovor nikam nevedie a ona ich nemôže prinútiť k tomu, aby boli tichšie, ale nechcela ani to, aby odišli zákazníci, ktorí tam boli už pred nimi.
„Ja vás len prosím o to, aby ste brali ohľad aj na ostatných zákazníkov, ktorí sú tu.“
„Kým tu nemáte obmedzenia, tak ma ostatní zákazníci netrápia,“ mykol plecami a viac pozornosti jej nevenoval. A ona sa viac ani nezdržiavala. Vrátila sa k pultu, odkiaľ sledovala, ako sa znova rozrečnili a počúvala ako ich hlasy napĺňajú kaviareň. Ruky si prekrížila na prsiach a načúvala prihlúplym historkám o veľkých hrdinstvách, ktoré vykonali. Všetky sa týkali buď niečoho zlého, či nezákonného. Boli na seba očividne hrdí, aj keď to neboli veci, ktorými by sa hocikto s trochou sebaúcty a zdravého rozumu pýšil.
Po jednom veľkom výbuchu smiechu sa postavil pán od svojho počítača a podišiel k nim s rovnakou prosbou, akou za nimi bola aj Ria. Požiadal ich pokojne a bez jedinej výčitky, či pobúrenia v hlase. Znel náhodou veľmi zmierlivo a ústretovo.
Ria ich ostražito sledovala, pretože videla, ako sa na tvári mladíkov objavilo znechutenie, ba hnev. Nie že by sa mali kvôli niečomu hnevať na toho pána. To ju nahnevalo a už sa naťahovala za mobilom, že zavolá na políciu, ale nemala prečo. Nikoho neohrozovali a to, že boli hluční za bieleho dňa nebolo tiež trestné. I keď možno by mohli schytať upozornenie.
„My ti tiež nevravíme, aby si ťukal tichšie!“ vyhŕkol tmavovlasý chlapec s obrovským tunelom v uchu. Pán tichým hlasom povedal niekoľko slov, ktoré však Ria nezachytila, pretože naozaj uvažovala nad tým, že zavolá na políciu. Kútikom oka videla, ako muž položil dlaň na plece jedného z mladíkov, čo však bola očividne chyba, pretože dotyčný vyskočil zo stoličky a pána od seba odsotil. Ten narazil do stoličky, ktorá zarachotila a prevrátila sa. Ria sa strhla a rýchlymi krokmi prišla k mužovi.
„Ste v poriadku?“ spýtala sa, načo sa on krátko zasmial a prikývol.
„Nič sa nestalo.“
„Chlapci, ak hneď neodídete, zavolám policajtov,“ povedala vážne a pohľad zabodla do očí mladíka, ktorý muža drgol. Stále bez pohybu stál a v očiach sa mu zračila zlosť. Keď však Ria spomenula policajtov, na tvári sa mu objavil úškrn.
„Myslíte si, že sa vás bojím? Polícii poviem, že ma obťažoval, pedofil jeden!“ vyhŕkol posmešne, načo Ria nadvihla obočia.
„Nezdá sa mi, že by si bol dieťaťom a všetci dosvedčia, že ti ruku položil na plece len preto, aby si sa upokojil.“
„Rišo! Zavolaj fotrovi!“ nariadil Richardovi mladý muž, čo Riu prinútilo trochu sa uškrnúť.
„Takže pre toto,“ vydýchla a zavrtela hlavou. „Neunúvaj sa, zavolám mu ja,“ povedala pobavene a telefón vytiahla z vrecka zástery. Za ten krátky čas, kým sa telefón ocitol v jej ruke, videla, ako sa na tvárach mladíkov vystriedalo prekvapenie, zdesenie a rezignácia. Dokonca aj na tvári Richarda, ktorý však žiadne problémy nerobil.
„Tu máš!“ skríkol tmavovlasý chlapec a hodil po nej bankovku, ktorou zrejme mienil zaplatiť za nápoje. Tá pomaly klesla Rii pred nohy, no ona sa o ňu nestarala. Svoj pohľad venovala stále skupinke, ktorá sa náhlivo zbierala na odchod.
„Možno sa ešte stretneme,“ šepol s úškrnom na tvári jej smerom blondiak, no ona mykla plecami.
„Prajem vám pekný deň,“ rozlúčila sa, a keď sa za nimi zatvorili dvere, otočila sa k ostatným zákazníkom. „Ospravedlňujem sa vám za problémy. Vaše objednávky pôjdu na účet podniku,“ povedala, zdvihla peniaze a odišla do kuchynky.
V podstate bola so sebou spokojná, aj keď teda nemusela objednávky hostí, ktorí tam boli dať na účet podniku, aby sa im ospravedlnila a v podstate to ani len neplánovala. Chlapec jej tam zrejme nechtiac nechal nesprávnu bankovku a plánovala ňou zaplatiť aj za ostatné objednávky. Tým podnik o nič nepríde, a ak aj bude musieť niečo doložiť zo svojho, bude to len minimum.
No, trochu sa jej nepáčilo, že si mladý dovolil poznamenať, že sa ešte možno stretnú, a tak si sama pre seba s odfrknutím zamrmlala: „Hádam si len nemyslí, že sa ich bojím.“
 
Upravil zložky, ktoré mal na stole a pomaly ich posunul na kraj, aby mu nezavadzali. Potom myšou klikol na súbor prevzatý z e-mailu. Pred ním sa za niekoľko sekúnd objavil zoznam desiatok ďalších súborov. Mal medzi nimi nájsť a vytlačiť tie, ktoré si od neho vyžiadala Ina, a hoci boli súbory zoradené chronologicky, ani najmenej sa mu do toho nechcelo. Netušil, či za to mohla tá dlhá prestávka, ktorú mal v neprítomnosti šéfky, či niečo iné, ale rozbiehalo sa mu naozaj ťažko. Na prácu sa nevedel sústrediť, myšlienky mu neustále odbiehali jedným, či druhým smerom. Bolo to rušivé a hnevalo ho to. Už len kvôli tomu, lebo ak sa v práci nevedel sústrediť, robotu musel zobrať domov a dokončiť ju tam. A veru si vedel svoj víkend predstaviť aj trochu inak, než s nosom zaboreným do kopy dokumentov. Ale bola to jeho vina a to si veľmi dobre uvedomoval.
S povzdychom sa oprel o operadlo pohovky, na ktorej sedel a pošúchal si oči. Nemal na to náladu, lenže na druhej strane, nemal nič na pláne. Ina mu nechala víkend úplne voľný a jemu sa zdalo, že ho čoskoro z pozície osobného asistenta prepustí. To by mu ani nevadilo, lenže trpko si uvedomoval, že bez tej práce bude mať moc prázdne dni. Priateľov síce mal, ale väčšina z nich mala rodinu a stretávali sa len zriedkavo. Jemu samému sa do baru chodiť nechcelo, pretože sa tam odrazu cítil ako nejaký lúzer. Stále mu chýbala Ria, a čím ďalej, tým viac si uvedomoval, že hoci jeho správanie a postoj k nej nebol vždy správny, niekde hlboko v srdci boli jeho city k nej skutočne úprimné, lenže on sa celé roky musel správať ako nejaký blbec, až to napokon nevydržala a odišla od neho. To by ho možno ani len tak veľmi neštvalo, ale fakt, že skončila v náručí toho, nad ktorým kedysi dávno zvíťazil v tomto boji, ho neskutočne škrel.
Nuž áno, on bol na seba naozaj dlhé roky pyšný za to, že Nikolu porazil a on napokon odišiel. Napĺňalo ho to takou spokojnosťou a hrdosťou, že si vôbec, ani len raz neuvedomil, že nad ním nikdy nevyhral. Boj sa totiž ani len nezačal. Ustúpil, nebojoval, odišiel. Až teraz mu začínalo skutočne svitať a často sa prichytil pri tom, že sa za svoje vtedajšie myšlienky a hrdosť hanbil. To ho potom nahnevalo, pretože sa vo svojich očiach nemal prečo hanbiť. Nikdy ho nemal rád, a keby sa medzi nimi aj nejaký boj o Riu odohral, bol si istý, že by zvíťazil. Napokon bol slaboch a Ria k nemu bola milá len preto, lebo ho ľutovala a chcela mu pomôcť. Tá myšlienka na jeho tvári stále vyvolala znechutený výraz. Teraz skutočne nechápal, prečo mu chcela pomôcť, ale vtedy mu to pripadalo ešte rozkošné. Vtedy ešte nevnímal Nikolov život tak, ako po toľkých rokoch, ktoré strávil štúdiom a prácou, aby vyžil. Vtedy mu pohodlie ešte nezávidel. Možno len obdivoval. Pod ochrannými krídlami svojich rodičov, ktorí mu všetko zabezpečovali a nič mu nechýbalo, nebral bohatstvo jeho rodiny ako niečo, čo by mu mal závidieť. To prišlo až neskôr a odvtedy sa jeho postoj k Nikolovi naklonil trochu viac na tú negatívnu stranu, hoci mu nijako neublížil.
So zastonaním sa postavil a poriadne sa ponaťahoval. Mal stŕpnuté celé telo od toľkého sedenia, tak sa rozhodol, že sa prejde. V pláne mal zájsť ku kaviarni, kde robila Ria. Odkedy mu vynadala a za dôvod ich rozchodu označila práve jeho, ju nevidel. Ani za ňou ísť nechcel. Ešte si úplne všetko nestihol urovnať v hlave, a preto sa ani len nevynorilo nič, kvôli čomu by za ňou mohol chcieť ísť. Popravde, po jej krutých slovách sa v ňom niečo zlomilo. Niečo sa zmenilo. Už sa na to celé nedíval tak, ako predtým. Jej odmietnutie bolo jasné a jemu pomaly dochádzalo, že naozaj neexistuje nič, čo by v tej chvíli mohol spraviť, aby sa k nemu vrátila. To ho nemálo bolelo, ale miesto bolesti pomaly začínalo zaberať čosi nové. Nejaký zvláštny pokoj, ktorý ho nútil danú situáciu prijať a viac netlačiť na niečo, čo nemá šancu. Áno, už pochopil, že nemá šancu. Nebol síce spokojný, no dal sa na ústup s myšlienkou, že až nadíde čas, tak Riu znova vyhľadá a porozpráva sa s ňou, ale už nie tak, ako to bolo naposledy. Bude to úplne inak.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára