streda, júna 22, 2022

Cena šťastia (48)

    48. kapitola

 Nesvoja vošla do svojej izby, aby sa prezliekla na rodinnú oslavu narodenín Nikolu a Iny. Čím bližšie bola hodina, keď mali vyraziť, tým bola nervóznejšia a ruky sa jej každou sekundou triasli viac a viac. Zrazu to celé nepovažovala za najlepší nápad – samozrejme, nie že by to niekedy za dobrý nápad považovala. Popravde, radšej by bola, keby Nikolove narodeniny oslávili s kamarátmi, či len oni dvaja, ale toto... Nuž, rodinná oslava bola v jej očiach veľmi formálna, z čoho jej bolo nevoľno.
Lenže pozvanie prijala a nechcela Nikolovi narodeninový deň kaziť tým, že by mu nevyhovela. Okrem toho si uvedomovala, že mal pravdu – bol najvyšší čas zoznámiť sa s jeho rodinou. Iste, neboli spolu zas tak veľmi dlho, aspoň nie oficiálne, ale ak mala byť úprimná, práve v tejto chvíli si bola úplne istá tým, že s ním chce zostať. Nemala teda prečo odkladať takúto vec.
Horko-ťažko si pozapínala gombíky na tenkej, krémovej blúzke z hladkého saténu s viazankou na chrbte. K tomu mala v pláne dať si elegantné nohavice, no vonku bolo príliš veľké teplo a napokon sa rozhodla dať si priliehavú sukňu po kolená. Tak trochu mala pocit, že to prehnala, ale pred matkou a starou matkou svojho priateľa sa prvýkrát rozhodne nechcela ukázať ako nejaký trhan. Obula si lodičky na vysokých opätkoch, potom sa obzrela v zrkadle. Vlasy mala rozpustené a trochu zvlnené, na tvári mala len veľmi jemný mejkap. Vyzerala, akoby šla na nejaký pracovný pohovor. Teda možno až na tú sukňu, ktorú by si tam rozhodne nezobrala. Možno by si vybrala aj inú blúzku...
Z úst sa jej vydralo nespokojné vrčanie, ktoré vzbudilo pozornosť jej rodičov. Tí sa nachádzali v kuchyni a ona stála v obývačke pred zrkadlom.
„Čo sa stalo?“ opýtala sa jej mama vychádzajúc z kuchyne s prekvapeným výrazom na tvári.
„Vyzerám strašne!“ vyhŕkla Ria a svoj odraz v zrkadle prebodla škaredým pohľadom.
„Prečo? Náhodou vyzeráš veľmi elegantne,“ poznamenala jej mama, ktorá k nej prešla a postavila sa za ňu.
Ria zafňukala, rezignovane rozhodila rukami a zúfalo sa pozerala na svoj odraz, ktorý sa jej čím ďalej, tým menej páčil. Ozvalo sa tiché klopanie a všetci spozorneli.
„Dorazil Nikola,“ skonštatoval jej otec a šiel otvoriť dvere.
Ria sa vydesene pozrela najskôr k dverám obývačky, potom na svoju mamu, až jej pohľad skončil na vlastnom odraze v zrkadle.
„Dobrý večer,“ začula Nikolov hlas, ktorý spôsobil, že sa strhla a o nič sa nestarajúc, vbehla do svojej izby. Zabuchla za sebou dvere a oprela sa o ne chrbtom.
Z obývačky počula tichú konverzáciu svojich rodičov a Nikolu, ktorá však po udivenom skonštatovaní jej matky, že netuší, čo sa s ňou porobilo, aj skončila a v miestnosti vedľa jej izby nastalo ticho. To bolo prerušené až jemným zaklopaním na dvere za jej chrbtom.
„Nemôžeme to zrušiť?“ opýtala sa ufňukane, pretože veľmi dobre vedela kto za nimi stojí.
Pocítila, ako dotyčný zatlačil na dvere a ona napokon ustúpila. Do jej izby vošiel Nikola. Zastal tesne pri pootvorených dverách a obdivne si ju premeral pohľadom, v ktorom však ihrali pobavené iskričky.
Ria ich chvíľu sledovala, potom ale sklonila hlavu a vzdychla si. „Asi nie, čo?“
„Nevidím dôvod, aby sme tam nešli,“ odvetil pobaveným hlasom a natiahol k nej ruku.
„Ja však vidím hneď niekoľko,“ zašomrala nespokojne.
„Ja však nevidím ani jeden,“ vyhlásil a so stále natiahnutou rukou k nej spravil maličký krôčik.
Ria mu svoju ruku vložila do dlane a pristúpila tesne pred neho. Pozrela sa mu do očí a nesmelo sa pousmiala. „Nie je to prehnané?“ spýtala sa s povzdychom.
„Ani trochu,“ povedal vážne, no iba šeptom. „Vyzeráš nádherne.“
„Nespravím ti hanbu, ak pôjdem takto?“
„Určite nie.“ Usmial sa povzbudivo a druhú ruku si položil na jej líce. „Ani keby si šla len v teplákoch a nejakom tričku by som sa za teba rozhodne nemal prečo hanbiť.“
Zatvárila sa zarazene, no jej srdce poskočilo a následne sa rozbúchalo o trochu rýchlejšie. Jeho slová ju upokojili, potešili, aj pobavili, hoci to na sebe nedala znať. Na jej tvári totiž sedel trochu karhavý výraz.
„Nedívaj sa na mňa tak,“ povedal so smiechom a paže si ovinul okolo jej pása. „ Ja by som ťa považoval za krásnu, aj keby si na sebe mala vrece.“
„Lenže tu ide o názor tvojej rodiny.“
Mykol plecami. „Mne na ňom nezáleží.“
„Čo keby ti nedovolili byť so mnou kvôli tomu, že som na nich nespravila dobrý dojem? Určite by ťa dokázali prehovoriť, aby si ma nechal,“ povedala, načo sa on zamračil a nesúhlasne zavrtel hlavou.
„Nedokázali by to, ani keby sa na hlavu postavili. Ale ak chceš istotu, do ktorej by už nemali ako zasiahnuť, tak...“ Jednu ruku si strčil do vrecka nohavíc, odkiaľ následne vytiahol malú, bordovú škatuľku. Ria zalapala po dychu a vyjavene zažmurkala najskôr na škatuľku, potom na neho. Jej prekvapenie však po sekunde vystriedal úsmev, hoci jej srdce šlo z hrude vyskočiť.
„Nemyslím si, že by ich zastavilo hocičo, keby si mysleli, že nie som pre teba vhodná.“
„Jedno je v mojej rodine fixné, nech už je akákoľvek,“ povedal potichu a otvoril škatuľku, v ktorej sa v mdlom svetle izby zaleskla obrúčka. „Nikdy u nás neboli zrušené žiadne zásnuby a nikdy sa nikto z našej rodiny nerozviedol, ani keď vzťahy medzi manželmi boli veľmi zlé. Zostali spolu až dokonca.“
Ria iba bez pohybu stála a dívala sa do jeho očí, ktoré jej teraz pripadali tak veľmi vážne, ako ešte nikdy. Nebola si celkom istá, či je to pravda, alebo sa ju len snaží upokojiť a uistiť. I keď to by bolo rozhodne dosť prehnané, keby mal so sebou prsteň iba preto.
„To teraz naozaj?“ opýtala sa šeptom, načo nevinne naklonil hlavu trochu nabok.
„Prečo nie? Nechceš?“
Ria prudko zavrtela hlavou, až ju z toho trochu rozbolel krk. „Nejde o to, len... prečo si mal so sebou práve dnes tú škatuľku?“ opýtala sa zvedavo, pričom pohľadom znova zablúdila k obrúčke na čiernom zamate.
„Už ju nejaký čas nosím so sebou skoro všade,“ odvetil, pričom vybral prsteň zo škatuľky.
Ria sledovala jeho prsty, medzi ktorými ju držal a jej pohľad klesol na jeho druhú ruku, až vtedy, keď pocítila dotyk na tej svojej. Pomaly ju zdvihol, no predtým, než by hocičo spravil, zarazil sa. Pocítila jeho spýtavý pohľad na sebe a zacítila aj isté zaváhanie z jeho strany, tak zdvihla pohľad a zadívala sa mu priamo do očí.
„Súhlasíš?“ opýtal sa.
Trochu nesvoja prestúpila z jednej nohy na druhú, a hoci to tak celkom nechcela, no predsa na zlomok sekundy zaváhala a odtrhla od neho svoj zrak. Bol to však len letmý okamih, ktorý si ani nevšimol, aspoň teda dúfala. Keď sa jej oči znova stretli s tými jeho vážnymi, aj keď trochu vystrašenými, v ktorých sa však zračilo očakávanie, krátko prikývla.
„Áno, prosím,“ zašepkala, hoci to vyznelo divne ešte aj pre ňu.
Nikola sa zasmial na prstenník jej natiahol obrúčku. Následne si jej ruku nadvihol k perám a na hánky jej vtisol božtek. Naskočili jej zimomriavky, no spravila k nemu ešte jeden krok. Už stála úplne blízko neho. Cez tenučkú látku svojej blúzky cítila teplo jeho tela a zatúžila sa k nemu pritúliť čo najviac. Vyslobodila si teda ruku z tej jeho a objala ho okolo pása, pričom si tvár zaborila do jeho krku. Vdýchla jeho príjemnú, sviežu vôňu a usmiala sa. Cítila, ako sa jeho paže ovinuli okolo nej a pritisol si ju k sebe. Do vlasov jej vtisol pusu, načo sa ona od neho trochu odtiahla a krátko, jemne ho pobozkala. Bola naozaj šťastná, aj keď sa to celé stalo nečakane a možno aj trochu skôr, než by čakala. Ale ľutovať to nemienila ani na chvíľu, pretože už dávno poznala svoje city a vedela, že s ním vážne chce byť.
Cítila, ako jej bozk opätuje a dokonca stále náruživejšie, až sa od nej napokon odtiahol a odvrátil hlavu. Na tvári mu sedel úsmev a z hrdla mu unikol krátky smiech.„Mali by sme ísť,“ povedal, i keď mu v hlase zaznela aj istá dávka nespokojnosti.
Ria iba zahmkala a usmiala sa. „Mali.“
„Ešte oznámime tvojim rodičom, že sme sa zasnúbili? Alebo tvojich a mojich najskôr pozveme a povieme im to vtedy? I keď, asi som mal ísť najskôr za tvojím otcom a požiadať ho o tvoju ruku,“ zamýšľal sa, začo mu Ria uštedrila buchnát do ramena.
„V žiadnom prípade a povieme im to neskôr. Spoločný obed, či večera by bol celkom dobrý nápad, aspoň by sa aj zoznámili,“ povedala a upravila si blúzku, ktorá sa jej trochu pokrčila, keď si ju k sebe Nikola silno tisol.
Zachmúrene ju sledoval, ako sa upravila, načo sa na neho spýtavo pozrela. „Ani nevieš s akým nadšením by som ti zruinoval ten outfit, ale to by sme už zrejme nikam nešli a tvoji rodičia... nuž, možno by začuli niečo, čo...“
Ria sykla a medzi obočiami sa jej objavila malá vráska. Napadla jej noc, ktorú spolu strávili v jej izbe a veru to bolo rozhodne zaujímavé.
„A ešte stále ma bolí ten tvoj hryzanec,“ posťažoval sa po chvíli, avšak vzápätí sa uškrnul, preplietol si s ňou prsty a vybrali sa na narodeninovú večeru, z ktorej Ria mala žalúdok v jednej hrči odkedy ju na ňu pozval. Ešte predtým však, ako vyšli z izby, neodpustila si a poštipla ho do ramena. Do tváre jej kvôli jeho slovám vstúpila a červeň a to bolo to posledné, po čom práve v tej chvíli túžila. Aj tak vedela veľmi dobre, že pred jeho matkou a starou mamou bude celá červená od nervozity, nepotrebovala, aby bola červená už predtým, než vôbec vyrazia.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára